четвъртък, 31 май 2012 г.

За флуора и тамарин(д)а

Темата за флуора е обширна и сериозна и мисля, че ако поровите в интернет пространството ще намерите доста материали.
Мен лично наскоро отново ме заинтригува, защото се оказва, че след йод щитовидната жлеза абсорбира най-силно флуор. Той изобщо не е така полезен  - дори за зъбите. Предозирането му може да доведе до ронене на зъбите - такъв случай на нежелани ефекти от флуорна профилактика вече има и в България. Още информация за положителните и негативни аспекти тук(с уговрката обаче, че изречението, че изворната вода Девин имала повишено съдържание на флуор - повишено спрямо какво - спрямо другите изворни или спрямо минералните, не са уточнили? Съдържанието според етикета е 0.18мг/л. Разбира се, има и изворни води с под 0.1 мг/л). Установих, че безопасната доза флуор на ден е около 2 до 4 мг за възрастни. Може би ще се изненадате, но повечето минерални води съдържат 1, 1.5, 2 или дори неопределеното "над 2" мг на литър. Аз отдавна пия предимно изворна вода. Но да речем, че като един човек, загрижен за здравето си, пия предимно бутилирана минерална вода - това ме излага на неумишлена прекалена флуоридизация. А излишният флуор очевидно се натрупва в и без друго претоварената ми щитовидна жлеза.

Флуор и флуорна профилактика при децата
За флуора в уикипедия
Тема за флуоридизацията в Земя на заем
Тема за флуорозата в Бг Мама

Четейки по темата попаднах на статия, в която се казваше, че излишният флуор в организма лесно се отделя ако консумираме тамарин(д). Да си призная, за първи път чувах за него :) Общо взето погледнах в уикипедия, че е вид индийска фурма, и дотам. За моя голяма изненада, 2 дни по-късно поапднах за първи път на тамаринд в Карфур. Скъпичък като за килограм(беше 13.90), но пък тегли изключително леко, 5 шушулки ми излязоха около левче.Сладко-кисел на вкус, с интересни семена, които дрънчат като камъчета(мисля, да опитам да го завъдя). Според статиите за него е полезе за понижаване на холестерола и при стомашно чревни проблеми.
Това е от мен в навечерието на първи юни. Надявам се информацията да ви е интересна и полезна.  Пожелавам на всички ви весел празник с дечицата и обещавам скоро да се включа с нещо крафтърско!


3 коментара:

  1. Беше много интересно и полезно!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази ти публикация е страхотна. Аз също сеинтересувам и събирам инфо по подобни теми.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Тук би трябвало да има още един коментар, но не го виждам., само в пощата си го получих. Ставаше дума за дозировката на тамарина. Това е информация, която и аз продължавам да търся, тъй като за връзката му с освобождаване на излишния натрупан флуор засега прочетох само на едно място.

    ОтговорИзтриване