сряда, 8 юни 2011 г.

Салата с черен ориз

В последната една година, в търсене на нови, неопитвани и здравословни храни, в един момент стигнах до черния или императорски ориз. Когато го купих започнах да търся из кулинарните блогове рецепти с него и намерих доста интересни, но първата, която приготвих, неочаквано спечели дори моя мъж като любител на този ориз. Рецептата е съвсем простичка и е взета от опаковката на ориза, изменила съм я съвсем малко, тъй като нямах жълти и зелени чушки, нито кервиз.
Какво ни е нужно?
2 големи добр узрели домата
3 скилидки чесън(тук е според вкуса, но ние обичаме той да е повечко)
босилек - няколко листа пресен или както е при мен - сух, защото още чакам да порасне разсада
стрък пресен лук
1 червена чушка
1 чаена чаша сварен черен императорски ориз
зехтин
сол

Нарязват се доматите, чушката и лука, чесънът го минавам през пресичка и го добавям. Поръсвам обилно с босилек, добавям зехтина и разбърквам. Охлаждам в хладилника около половин час. през това време оризът се е сварил, отцеждам го и го премивам със студена вода. Прибавям го към охладените домати, посолявам и разбърквам. Ако посолите предварително, доматите ще са си пуснали сока вече - въпрос на вкус.
Чарът на тази салата е в босилека и чесъна, които смесват вкусовете си по прекрасен начин. Никога не съм си мислела, че мога да ям домати и ориз и д ми хареса, но е факт :) Не съм сигурна обаче, че с обикновен, бял ориз би се получил дори налоловина толкова добър резултат.



1 коментар:

  1. С бял ориз няма да стане!Ще я опитам тази салата;-)))
    Скоро една приятелка ми каза за салата от черен боб или шарен, смесваме няколко видове (без бял, може да са от консерва, нарязваме чесън, добавяме куркума, олио, балсамико, малко черен пипер, сол и разбъркваме!Оставяме да престои малко на хладно.Много е приятна!

    ОтговорИзтриване